یکشنبه ۱۹ دی ۰۰ | ۱۴:۵۳ ۱۴ بازديد
خواص ارده شيره براي سلامتي بدن چيست؟
يكي از لذيذترين و سنتيترين خوراكيهايي كه ايرانيان آشنايي بسيار زيادي با آن دارند، ارده و شيره است. البته استفاده از اين تركيبات معجزهآسا مختص ما ايرانيها نيست، بلكه در كشورهاي عرب و ترك نيز ارده و شيره طرفداران زيادي دارد. اين خوراكي لذيذ بهصورت هاي مختلفي درست ميشود. بهعنوانمثال از شيره ميوههاي مختلف مانند انگور، خرما و انجير تشكيل ميشود و از كنجد هم براي طعمدهنده نيز استفاده ميشود. حال مسئله اصلي كه مطرح ميشود اين است كه خواص ارده و شيره انگور براي سلامتي چيست؟ اين خوراكي پرطرفدار چه فوايدي دارد، آيا مصرف آن توصيه ميشود؟
ساختار و تركيبات ارده و شيره
ارده و شيره بهعنوان صبحانه يا ميان وعده، بسيار كامل و پرانرژي است. اين خوردني شيرين با ذائقه افرادي كه به طعمهاي شيرين علاقه ندارند همخواني ندارد، زيرا پايه اصلي و طعم غالب اين خوراكي كاملاً شيرين است.
دو ماده اصلي تشكيلدهنده اصلي اين خوراكي، كنجد و دوشاب(شيرهانگور) است. براي اينكه فوايد هركدام از اين مواد را مطلع شويد كافي است در كتابهاي طب سنتي درباره آن مطالعه كنيد، قطعاً شگفتزده خواهيد شد.
ارده و شيره براي سلامتي مفيد است، زيرا تركيباتي دارد كه هركدام بهصورت جداگانه خواص فراواني دارند، اما يكي از مهمترين خاصيتهايي كه باعث جذابتر شدن ارده و شيره شده، اين است كه اگرچه اين تركيب شيرين است، اما كاملاً گياهي و خالي از گلوتن است؛ در واقع طعم آن خالص و از دل طبيعت است. ارده و شيره مانند شيره و جان طبيعت است.
ارزش غذايي ارده شيره
همانطور كه اشاره كرديم، ارده و شيره از خمير كنجد لهشده كه مملو از خواص است، به همراه دوشاب تشكيل ميشود. اين ماده خوراكي نزديك به چهار هزار سال است كه در نواحي شمال آفريقا و منطقه خاورميانه مصرف ميشود و همچنان محبوبيت بالايي دارد. به همين منظور در كتابهاي طب سنتي و باستاني مطالب زيادي راجع به خواص آن نوشتهشده است.
حال ما ميخواهيم براي بررسي خواص ارده و شيره براي سلامتي از علم پزشكي روز هم بهرهمند شويم. طبق تحقيقات آزمايشگاهي، ارده و شيره داراي مواد مغذي فراواني نظير «آمينواسيدها و چربيهاي سالم»، «فيبر»، «پروتئين»، «انواع ويتامين بخصوص ويتامين گروه ب»، «تيامين»، «منيزيم»، «مس»، «فسفر»، «منگنز»، «آهن» و «زينك» است.
همانطور كه ميدانيد از نظر ارزش غذايي و داشتن مواد مغذي، كمتر خوراكي بهپاي ارده و شيره براي سلامتي ميرسد. اين مواد ضروري و مهم براي بدن هر فردي خواص مختلفي دارند كه سعي ميكنيم به بخشي از آنها اشاره كنيم.
3 خاصيت اصلي ارده و شيره براي سلامتي بدن
پس از بررسي ساختار و مواد موجود در ارده و شيره حال ميخواهيم نتيجه اصلي و آثاري كه پس از خوردن ارده و شيره در بدن شما به وجود ميآيد را بيان كنيم. اين حق شماست كه بدانيد چيزي كه ميخوريد چه فوايد و ضررهايي دارد تا بتوانيد برنامهي سالم غذايي خود را تنظيم كنيد. برخي است فوايد ارده و شيره براي سلامتي به اين شرح است:
1- حفظ سلامت قلب و عروق
جايي مهمتر از قلب در بدن سراغ داريد؟ قلب بهعنوان يك عضو حساس و البته غير مقاوم در برابر خطرات، اهميت بسيار بالايي در بدن انسان دارد.
يكي از خواص ارده و شيره حفظ سلامت قلب بهوسيله آمينواسيدهاي ضروري و پروتئينهاي زياد است. ارده و شيره يك خوراكي چرب است، اما چربي آن سالم و طبيعي و به علت چربي موجود در كنجد است. پس علاوه بر اينكه باعث افزايش وزن بيرويه نميشود، از مسدود شدن شريانهاي متصل به قلب نيز جلوگيري ميكند. سسامين و سسامولين دو تركيب اصلي در چربي ارده است. اين دو ماده براي محافظت از قلب و عروق و جلوگيري از بسته شدن رگهاي منتهي به قلب بسيار مفيد هستند.
2- تأمينكننده نيازهاي بدن
همانطور كه ميدانيد بدن انسان مانند ماشيني است كه براي حركت به سوخت نياز دارد. سوخت بدن انسان مادههاي معدني مختلفي هستند كه از طريق خوراكيهايي كه در طول روز مصرف ميكند، جذب ميشود.
ارده و شيره براي سلامتي و براي بهبود عملكرد بدن قهرمانانه عمل ميكند و ميتواند بهتنهايي بخش مهمي از نيازهاي بدن را به اين مواد برطرف كند. موادي كه در مطلب قبلي به آن اشاره شد براي استحكام استخوانبندي، رشد عضلات، تأمين انرژي مورد نياز روزانه و مواردي از اين قبيل مفيد هستند.
3- تنظيمكننده فشارخون، كاهشدهنده كلسترول
فشارخون و كلسترول دو معضل اساسي و دو قاتل خاموش در جامعه هستند. ارده و شيره خاصيت آنتيترومبوتيك دارد؛ به زباني سادهتر باعث جلوگيري از لخته شدن خون در بدن ميشوند. همچنين ساختار ارده و شيره بهصورتي است كه سطح كلسترول خون را كاهش داده و با جريان بخشيدن به خون و جلوگيري از لخته شدن آن، فشارخون و ضربان قلب را نيز تنظيم ميكند.
برخي ديگر از فوايد ارده و شيره انگور براي سلامتي
- كمك به سلامت پوست و مقابله با بيماريهاي پوستي
- تقويت رشد مو
- افزايش ميزان جذب مواد مغذي
- ضد انواع سرطان
- انرژيبخش
- تقويت قوي جنسي
- ضد كمخوني
- تقويت ساختار استخواني بدن
- تقويت سيستم عصبي
- بهبود عملكرد مغز
- ضدافسردگي
آيا مصرف ارده و شيره براي همه توصيه ميشود؟
مصرف ارده و شيره براي سلامتي بدن بهطور معمول ضرري ندارد. همچنين بهصورت عمومي قابلاستفاده براي افراد است. البته بايد توجه داشت كه مصرف بيش از اندازه آن به دليل وجود اسيدهاي چرب ممكن است باعث ايجاد التهاب شود.
توجه داشته باشيد، بعضي از افراد هستند كه رژيمهاي غذايي خاصي را دنبال ميكنند و در برنامه خود از اين خوراكي بهره نميبرند. ما مصرف ارده و شيره انگور را به اين افراد توصيه نميكنيم، زيرا ممكن است اين افراد در دسته كساني باشند كه مضرات ارده و شيره انگور بيشتر از فوايد آن برايشان باشد، بههمين دليل مصرف اين ماده غذايي براي چنين افرادي ممنوعيت دارد. پس لازم است قبل از مصرف با مشاور تغذيهتان مشورت كنيد. بهويژه اگر از دستورالعمل يا رژيم غذايي خاصي بهره ميبريد، حتما نظر متخصص تغذيه يا مشاور خود را درباره مصرف اين ماده غذايي جويا شويد.