چطوري حساسيت غذايي را كنترل مي كنند؟

۱۵ بازديد

جمع‌آوري اطلاعاتي در خصوص آيتم‌هاي غذايي مصرف‌شده، علائم، غذاهاي مشكوك و تعيين مقدار ماده مصرفي جهت درمان تغذيه‌اي حساسيت غذائي لازم است.
تاريخچه پيش از تولد، تغذيه كمكي اوليه و مواجهه با مواد غذايي نيز براي تعيين عامل حساسيت زا اهميت دارند.
اندازه‌گيري‌ها در كودكان بايد شامل بررسي منحني رشد نيز باشد چون كاهش وزن براي قد مي‌تواند با سوء جذب يا آلرژي غذايي و يا عدم‌تحمل غذايي در ارتباط باشد. علائم باليني سوءتغذيه و ذخاير توده چربي و ماهيچه‌اي نيز بايد بررسي شود.

 

يادداشت غذاها و علائم حساسيت غذائي

يادداشت غذاها و علائم ۱۴-۷ روزه ابزار مناسبي براي تعيين واكنش‌هاي منفي به غذا يعني حساسيت و عدم‌تحمل غذائي است. اين يادداشت‌ها مي‌تواند به تعيين كمبودهاي تغذيه‌اي نيز كمك كند.
يادداشت‌ها بايد شامل زمان مصرف غذا، مقدار و نوع غذاي مصرفي، تمام مواد تشكيل‌دهنده غذا، زمان بروز علائم و تمام داروها و مكمل‌هاي مصرفي باشد. ثبت استرس‌ها، فعاليت فيزيكي، الگوي خواب، مكان بروز علائم نيز مي‌تواند كمك‌كننده باشد.

رژيم‌هاي غذايي حذفي در حساسيت غذائي

رژيم‌هاي حذفي براي تشخيص و مديريت حساسيت غذائي و عدم‌تحمل به غذا مفيد بوده و مي‌تواند در كنار ارزيابي رژيمي و تغذيه‌اي استفاده شود.
در يك رژيم حذفي استاندارد غذاهاي مشكوك براي يك مدت مشخص مثل ۱۲-۴ هفته حذف مي‌شوند. تمام اشكال (پخته، خام يا مشتقات آن) غذاي مشكوك بايد حذف شود. در اين دوره تمام غذاهاي مصرفي و علائم بايد ثبت شود.
فرمولاي المنتال، غذاهاي دارويي با فرمولاي هيپوآلرژيك مي‌تواند براي حمايت تغذيه‌اي بيشتر استفاده شود. فرمولاي المنتال كالري بالا و هضم راحتي دارد و مي‌تواند به وضعيت تغذيه‌اي مناسب كمك كند. اما چون مزه خوبي ندارند و هزينه آن‌ها بالاست خيلي استفاده نمي‌شوند.
پس از فاز رژيم حذفي، غذاها به‌صورت سيستماتيك و تك‌تك وارد رژيم غذايي فرد مي‌شوند و علائم فرد به‌دقت پايش مي‌شود.
اگر با رژيم حذفي دقيق هم علائم پايدار ماند بايد علل ديگري براي علائم در نظر گرفته شود. اگر از تست پوستي يا تست خوني IgE نتيجه مثبت گرفته شد و با رژيم حذفي علائم بهبود يافت بايد غذا را از رژيم فرد حذف كرد.
رژيم حذفي سه مرحله‌اي است كه در مرحله اول آن بايد شير، تخم‌مرغ و گندم و مواد غذايي حاوي آن‌ها را حذف كرد و سپس محدوديت‌ها بيشتر مي‌شوند.

چالش دهاني غذا بعد از رژيم غذايي حذفي در حساسيت غذائي و عدم‌تحمل به غذا

چالش دهاني غذا زماني اجرا مي‌شود كه علائم فرد برطرف شده و هيچ نوع داروي آنتي‌هيستامين مصرف نمي‌كند.
اين روش براي هر غذا جداگانه انجام مي‌شود و علائم فرد به‌دقت تحت نظر قرار مي‌گيرد.
سه نوع چالش غذايي داريم در نوع اول كه باز محسوب مي‌شود غذا به‌صورت آشكار به فرد داده مي‌شود. در نوع يك سوكور غذا از بيمار مخفي نگه‌داشته مي‌شود و در نوع دو سوكور غذاي داده‌شده هم از بيمار و هم از محقق مخفي است.
مقدار غذا مي‌بايست به‌طور فزاينده در هر ۶۰-۱۵ دقيقه به فرد داده شود تا پاسخ قانع‌كننده‌اي به دست آيد. هدف مصرف ۱۰-۶ گرم از غذاي خشك يا ۸۰ ميلي‌ليتر غذاي مايع است.
اگر چالش غذايي فرد مثبت شد بايد داروهاي مناسب براي توقف علائم تجويز شود و به مدت ۲-۱ ساعت پايش شود. محصولات غذايي بايد بدون طعم، رنگ يا آلرژن باشند.
بيشتر آلرژي‌هاي غذايي طي ۲ ساعت پس از مواجهه بروز مي‌كنند. واكنش‌هاي بدون واسطه IgE ممكن است پس از ۲۴ ساعت نيز رخ دهند.

پرهيز از غذاهاي غير ايمن در حساسيت غذائي

اگرچه بسياري از عدم‌تحمل‌هاي غذايي اجازه مصرف كمي از ماده را مي‌دهند اما آلرژي‌هاي غذايي اين‌گونه نيستند. حذف كامل ماده غير ايمن تنها راه درمان آلرژي به غذا است. واكسن‌هاي درماني ايمني غذايي مي‌تواند در آينده مورداستفاده قرار گيرد.
بيشتر مطالعات نشان داده‌اند كه ۸۰-۷۰٪ كودكان به شير يا تخم‌مرغ آلرژي دارند يا نوع خام ماده را نمي‌توانند تحمل كنند در حاليكه نوع پخته را به‌راحتي مصرف مي‌كنند.
غذاهاي دستكاري‌شده ژنتيكي (GM) هم مي‌توانند آلرژي‌زا باشند.
بايد ريسك كمبودهاي تغذيه‌اي با حذف مواد غذايي از رژيم بررسي شوند. براي مثال وقتي تخم‌مرغ حذف مي‌شود بايد مواد غذايي حاوي كولين، ويتامين D پروتئين و انرژي جايگزين شود.

بهبود روده و تعادل ايمني بعد از رژيم‌درماني در حساسيت غذائي و عدم‌تحمل به غذا

حدود ۷۰٪ سلول‌هاي ايمني در بافت‌هاي لنفاوي روده (GALT) قرار دارند كه موجب حفظ سلامت روده و بهبود عملكرد ايمني و پاسخ‌هاي آلرژيك در روده مي‌شود. به‌جز حذف غذاي مشكل‌ساز، بايد اسيديته معده، عملكرد آنزيمي، پاتوژن‌ها و باكتري‌هاي روده، مخمرها و انگل‌ها، عملكرد سد رودهاي و ذخاير تغذيه‌اي نيز بررسي شود.
گاهي پس از درمان تغذيه‌اي مشكلات روده‌اي و تأمين ذخاير تغذيه‌اي آلرژي برطرف مي‌شود. به‌تازگي پيشنهادشده كه مصرف مكمل پروبيوتيك مي‌تواند در مديريت عدم‌تحمل‌هاي غذايي در افرادي كه سندروم روده تحريك‌پذير و اسهال دارند مفيد باشد.

كفايت تغذيه‌اي رژيم‌هاي غذايي حذفي در حساسيت غذائي و عدم‌تحمل به غذا

كفايت تغذيه‌اي رژيم بايد با استفاده از بررسي رشد بيمار، وضعيت تغذيه‌اي و ثبت‌هاي غذايي پايش شود. حذف درست يا نادرست بسياري از غذاها از رژيم غذايي مي‌تواند وضعيت تغذيه‌اي افراد را تحت تأثير قرار دهد.
سوءتغذيه و رشد ضعيف در كودكاني كه رژيم حذفي دارند ديده مي‌شود. مكمل ياري ويتامين و املاح براي پيشگيري از بروز كمبودها توصيه مي‌شود.
آلرژي بسياري از كودكان تا ۳ سالگي برطرف مي‌شود. تنها ۱۱٪ حساسيت به تخم‌مرغ و ۱۹٪ حساسيت به شير تا ۴ سالگي در كودكان باقي مي‌ماند و حدود ۸۰٪ آلرژي‌ها تا ۱۶ سالگي رفع مي‌شود.

 

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در رویا بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.