گاهي اوقات برخي غذاها حس ناخوشايندي را در شما ايجاد ميكنند. اين حالت هيچ ربطي به سالم بودن يا نبودن غذا ندارد. آنها تعداد قابل ملاحظهاي از نشانههاي حساسيت غذايي همچون سردرد، مشكلات گوارشي، درد مفاصل يا مشكلات پوستي را ايجاد ميكنند. شناسايي غذاهاي دردسرساز امر دشواري است. علت اين است كه واكنشهاي ناشي از حساسيتهاي غذايي، تا چند ساعت يا بيشتر پس از مصرف غذا، با تأخير ظاهر ميشوند. برخي متخصصان پزشكي، براي تشخيص بهتر غذاهاي ذاتاً مشكل ساز، آزمايش حساسيت غذايي را پيشنهاد ميدهند.
در اينجا نگاهي مياندازيم به حساسيتهاي غذايي و بهترين شيوههاي تشخيص آنها از طريق آزمايش حساسيت غذايي
حساسيتهاي غذايي
سه واژه متفاوت، براي اشاره به واكنشهاي نامطلوب نسبت به غذاها بكار ميروند : آلرژي غذايي، حساسيت غذايي، عدم تحمل غذايي. البته تمام افراد تعريف يكساني از اين واژهها ندارند.
واژه آلرژي غذايي اكثراً براي واكنشهاي غذايي ، با تهديد بالقوه نسبت به زندگي افراد بكار ميرود. در اين واكنشها، آنتي باديهاي ايمونوگلوبين E (IgE) سيستم ايمني بدن فعال ميشوند.اين موارد آلرژيهاي غذايي واقعي هستند.
برعكس، حساسيتها و عدم تحمل غذايي، لزوماً تهديدكننده زندگي نيستند، بلكه حس ناخوشايندي را ايجاد ميكنند.
در اينجا به صورت سريع، آلرژي، حساسيت و عدم تحمل غذايي را مقايسه ميكنيم.
آلرژي غذايي | حساسيت غذايي | عدم تحمل غذايي | |
فعال شدن سيستم ايمني | بله- آنتي باديهاي IGE | بله،ige و ساير آنتي باديها، گلبولهاي سفيد و ساير مولكولهاي سيستم ايمني | خير – كمبود آنزيمهاي غذايي، جذب ضعيف برخي كربوهيدراتها |
نمونه غذاهاي مربوطه | ۸ مورد از متداولترينها شير، تخم مرغ، كره، دانههاي مغذي درختي، گندم، سويا، ماهي، ميگو، صدف | از فردي به فرد ديگر متفاوت است و شامل غذاهاي خورده شده است | كربوهيدراتهاي تخميري، شير-لاكتوز، دانههاي گياهي و برخي سبزيجات، ميوه جات، غلات و شيرين كنندهها |
شروع علايم پس از خوردن غذا | سريع، طي چند دقيقه | طي چندساعت، اما تا چند روز هم به تأخير مي افتد | ۳۰ دقيقه الي ۴۸ ساعت پس از خوردن |
مثالهايي از علايم | مشكل در بلع و تنفس، تهوع، استفراغ، كهير، منجر به آنافيلاكسي ميشود | سردرد، درد در مفاصل، مشكل گوارشي، مشكل پوستي حس بد در حالت كلي | مشكلات گوارشي رواج دارند : نفخ، گاز بيش از حد، درد روده، اسهال، يبوست |
مقدار غذا منتهي به ظهور علايم | كم | متفاوت با توجه به ميزان حساسيت | با بيشتر شدن غذاها بدتر ميشوند |
نحوه تست | آزمايش تحريك پوستي يا آزمايش خون ميزان ige نسبت به غذاهاي خاص | تستهاي زيادي وجود دارند، اما اعتبارشان ضعيف است | آزمايشات تنفسي منجر به شناسايي عدم تحمل به كربوهيدراتهاي تخميري ميشود (لاكتوز، فروكتوز) |
سن تشخيص | معمولاً در اطفال و كودكان كم سن و سال، در بزرگسالان نيز ممكن است | در هر سني رخ ميدهند | متفاوت است اما عدم تحمل لاكتوز در بزرگسالان بيشتر است |
شيوع | ۱-۳ درصد در افراد بالغ، ۵-۱۰ درصد در كودكان | غيرقطعي ، اما متداول در همه افراد | ۱۵-۲۰ درصد جمعيت |
امكان درمان وجود دارد؟ | با رشد كودكان، آلرژي به شير، تخم مرغ، سويا و گندم از بين ميرود. آلرژي بادام و مغزهاي درختي تا بزرگسالي ادامه پيدا ميكنند | اگر چند ماه مصرف نشود و مشكل شناسايي بشود، ميتوان غذا را مجدداً مصرف كرد | با دوري از غذاهاي مشكل ساز در بلندمدت، علايم حذف شده يا حداقل ميشوند. درمان آنتي بيوتيك براي جلوگيري از رشد باكتريهاي روده كوچك هم مؤثر است |
براي آشنايي با انواع آزمايشات مخصوص آلرژيم غذايي اينجا كليك كنيد.
غذاهایی که باید برای افزایش پلاکت خون مصرف شود
1-غذاهای سرشار از فولات
فولات ویتامین B ضروری برای سلولهای سالم خون است. اسیدفولیک نوع مصنوعی فولات است. طبق گفته ی موسسه ی ملی بهداشت، بزرگسالان حداقل به روزانه 400 میکروگرم فولات نیاز دارند، این میزان برای خانم های باردار 600 میکروگرم است. غذاهای حاوی فولات عبارتند از: